Woń przeterminowanych produktów spożywczych, pleśń czy inne nieprzyjemne zapachy mogą zawitać do lodówki, jeśli odpowiednio o nią nie zadbamy. Najlepiej pilnować daty przydatności do spożycia oraz regularnie usuwać z wnętrza stare czy popsute artykuły. Warto też systematycznie czyścić środek urządzenia. W jaki sposób to robić, aby nie uszkodzić elementów lodówki, a przede wszystkim nie zaszkodzić swojemu zdrowiu?
Czym myć lodówkę efektywnie i bezpiecznie?
Przed przystąpieniem do porządków oczywiście należy wyjąć wszystkie znajdujące się we wnętrzu produkty, a także wyciągnąć wtyczkę z kontaktu. Potrzebujemy rękawiczek ochronnych (gumowe, lateksowe, winylowe etc.) oraz gąbki. Może być to zwykła gąbka do mycia naczyń. Kolejna przydatna rzecz to ściereczka. Ważne, aby była wykonana z materiału dobrze pochłaniającego wilgoć, np. z mikrofibry. Ewentualnie rolę ściereczki może odgrywać ręcznik papierowy.
Jeśli chodzi o to, czym myć lodówkę, mamy duży wybór preparatów, w tym antybakteryjne, przeznaczone specjalnie do czyszczenia sprzętów kuchennych. Ponadto doskonale sprawdzą się w tej roli środki naturalne, które wyróżniają się dużą skutecznością, a jednocześnie są ekologiczne. Do tej kategorii należy m.in. soda oczyszczona, sok cytrynowy, sól kuchenna czy ocet. Niesłabnącą popularnością cieszy się płyn do naczyń. Wystarczy dodać produkt do ciepłej wody i gotowe.
Do dokładnym umyciu wszystkich zakamarków warto opłukać ścianki ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny. W ostatnim etapie należy starannie wysuszyć wnętrze lodówki. Trzeba dopilnować, aby nie pozostał w niej nawet ślad wilgoci, inaczej będzie to sprzyjać szybkiemu rozwojowi bakterii.
Czym myć lodówkę w środku?
Usunięcie zabrudzeń ze środka lodówki zazwyczaj sprawia więcej problemów niż oczyszczenie jej z zewnątrz. Odpowiadają za to nie tylko plamy, smugi bądź zacieki, ale także – a może przede wszystkim – nieprzyjemny zapach, który wydostaje się z wnętrza. Za przykry aromat często odpowiadają intensywnie pachnące gotowe dania typu bigos, potrawy z czosnkiem lub cebulą. Prócz tego w dużej mierze to sprawka nieświeżych produktów. Aby pozbyć się uporczywego zapachu, możemy posłużyć się naturalnymi metodami. Znakomitym likwidatorem uciążliwej woni jest ocet, jednak nie każdy toleruje jego ostry zapach. Co prawda ulatnia się po zakończeniu pracy, ale w trakcie czyszczenia niejedną osobę może rozboleć głowa.
Ocet odznacza się wysoką skutecznością, ale jeśli ktoś nie znosi jego aromatu, lepszym rozwiązaniem będzie soda oczyszczona. Równie znakomicie czyści środek lodówki, a do tego redukuje przykre wonie.
Jeżeli ktoś nie zna takich naturalnych metod i nie wie, czym myć lodówkę w środku? Wystarczy, że ma w domu płyn do naczyń. Rewelacyjnie nadaje się do usuwania zanieczyszczeń z wewnętrznej części, dodatkowo pozostawia przyjemny, neutralny zapach. To daje mu przewagę nad octem.
Czym myć lodówkę z zewnątrz?
Płyn do mycia naczyń bez problemu zdaje egzamin jako preparat do czyszczenia lodówki w środku oraz na zewnątrz. To uniwersalne rozwiązanie, które sprawdza się za każdym razem. Można przygotować mieszankę złożoną z wody oraz kilku kropel płynu albo użyć butelki ze spryskiwaczem. Po wlaniu do niej przygotowanego wcześniej roztworu pozostaje sięgnąć po jednorazowe ręczniki papierowe, a potem systematycznie usuwać zabrudzenia z drzwi. W przypadku gdy nie mamy spryskiwacza, należy wlać do ciepłej wody jedną bądź dwie nakrętki płynu. Potem czyścimy zewnętrzną część lodówki gąbką namoczoną w roztworze.
Płyn do naczyń lub metody naturalne wyróżniają się efektywnością. Bywa również tak, że nie wiemy, czym myć lodówkę z zewnątrz, aby nie uszkodzić drzwiczek z nowoczesnych materiałów. Nie chcemy zamienić nieestetycznych śladów palców, plam czy tłustych zacieków na zarysowania. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie zakup specjalistycznych środków czyszczących. Odpowiednie do tego celu będą m.in. jednorazowe ściereczki do pielęgnacji sprzętów kuchennych. W trakcie porządków należy wykonywać nimi koliste ruchy w umiarkowanym tempie. Materiał sprawnie zbiera zabrudzenia, nie pozostawiając smug.
Warto porządkować lodówkę mniej więcej raz w miesiącu. Dzięki temu w jej wnętrzu zawsze będzie czysto, świeżo i pachnąco.