Prace porządkowe w domu wymagają dobrego planu i jego systematycznej realizacji z użyciem specjalistycznych środków. Szczególną uwagę poświęć pomieszczeniu, które służy Ci do gotowania, wprowadzając do niego wysokie standardy higieny. Przeczytaj nasze porady dotyczące czystości w kuchni i stwórz harmonogram sprzątania!
Sprzątanie kuchni – higiena to podstawa
Zachowanie porządku w miejscu przeznaczonym do gotowania wymaga systematyczności i zastosowania odpowiednich środków oraz akcesoriów. Higiena w kuchni to podstawa jeśli chcesz przygotowywać posiłki w bezpiecznych warunkach i jednocześnie cieszyć się nienaganną czystością w pomieszczeniu. Wyzwaniem jest przede wszystkim wszechobecny tłuszcz, który w czasie smażenia potraw unosi się z parą wodną w powietrzu i osadza na szafkach i sprzęcie kuchennym. Musisz zadbać też o regularne przecieranie blatów, aby usunąć z ich powierzchni groźne drobnoustroje.
Dokładne sprzątanie kuchni to nie wszystko, liczy się również jej odpowiednia organizacja. Przede wszystkim zadbaj o porządek na blacie, wieszając nad nim półki na drobne akcesoria kuchenne i przybory. Dzięki temu zyskasz dodatkową przestrzeń do przygotowywania posiłków. Pozbądź się też niepotrzebnych, starych lub zniszczonych przedmiotów, ograniczając ich ilość do niezbędnego minimum. Poza tym dla zachowania optymalnych standardów higieny regularnie wymieniaj gąbki do mycia naczyń i ścierki do przecierania blatów, które są siedliskiem bakterii.
Porady dotyczące czystości w kuchni
Prawidłowe sprzątanie jest zadaniem wymagającym podstawowej wiedzy, którą opanujesz z naszą pomocą. Wdrażając w życie poniższe porady dotyczące czystości w kuchni, będziesz w niej chętnie przebywać! W końcu nic tak nie zachęca do przyrządzania jedzenia, jak uporządkowane blaty, odkurzone szafki i nienaganny porządek w akcesoriach do gotowania. W porządkowaniu wnętrza unikaj powszechnych błędów, takich jak nieodpowiedni dobór preparatów czy brak regularności w czyszczeniu mebli i pomocy kuchennych.
Dobry plan i systematyczność
Jeśli chcesz, aby w Twojej kuchni zawsze panował nienaganny porządek, stwórz harmonogram sprzątania. Może on mieć formę tabeli, w której wymienisz wszystkie zadania wymagające wykonania z informacją na temat ich częstotliwości. Obok napisz imiona domowników, których przydzielasz do konkretnej pracy, tym samym angażując całą rodzinę do pracy nad higieną i czystością w pomieszczeniu.
Planując regularne sprzątanie kuchni, nie zapomnij o:
- frontach mebli – usuwaj tłusty kurzu z użyciem specjalnego detergentu,
- deskach do krojenia – plastikowe myj w zmywarce, drewniane ręcznie, pamiętając o ich impregnacji,
- wnętrzu lodówki – przemywaj półki i wyrzucaj nadpsutą lub przeterminowaną żywność,
- kuchence i piekarniku – pozbywaj się tłuszczu i zaschniętych resztek jedzenia,
- szafkach – porządkuj i ścieraj kurz.
Zakup odpowiednich środków
Tłusty kurz z mebli kuchennych usuniesz wyłącznie z pomocą preparatów do tego przeznaczonych. Zawierają one w swoim składzie surfaktanty, związki powierzchniowo czynne, które rozbijają tłuste drobiny, zapewniając ich skuteczną eliminację z czyszczonych powierzchni. Takie środki do sprzątania kuchni wykorzystasz nie tylko na blatach i meblach, ale też na elementach oświetlenia w pomieszczeniu, które również są otłuszczone.
Jeśli w pracach porządkowych wolisz korzystać z ekologicznych preparatów, wykonaj je samodzielnie. Do usuwania tłuszczu z dowolnych powierzchni użyj gorącej wody z dodatkiem mydła lub płynu do mycia naczyń. Z kolei do usuwania intensywnych zabrudzeń, np. na kuchence lub w piekarniku, sprawdzi się pasta na bazie sody oczyszczonej. Natomiast do mycia baterii i zlewu polecamy sok z cytryny, który skutecznie odświeża i eliminuje kamień.
Sprzątanie zaraz po gotowaniu
Do powstawania bałaganu najbardziej przyczynia się codzienne przyrządzanie posiłków. Nie trzeba jednak rezygnować z gotowania, aby zapewnić czystość w swojej kuchni! Musisz po prostu sprzątać po sobie regularnie, najlepiej na bieżąco, po zakończeniu każdego etapu przygotowywania posiłku. Jest to istotne również ze względu na higienę. Sterta naczyń, obierki z warzyw i otwarte opakowania artykułów spożywczych są bowiem pożywką dla drobnoustrojów, dlatego pozostawienie ich blacie przez cały dzień nie jest dobrym pomysłem.
Regularne pranie ścierek kuchennych
Nienaganna higiena w kuchni wymaga również dbania o akcesoria tekstylne. Korzystając z wielorazowych ścierek kuchennych, pamiętaj o ich systematycznym praniu, najlepiej w temperaturze wynoszącej minimum 60 stopni. Dzięki temu dokładnie oczyścisz włókna, pozbywając się z nich bakterii i innych drobnoustrojów. Używaj tekstyliów wykonanych z bawełny. Są one trwałe i nadają się do kontaktu z żywnością.
Sprzątanie w kuchni z pomocą specjalistów
Dobrym sposobem na zachowanie porządku i higieny w domu jest zaangażowanie ekipy sprzątającej! Korzystając z usług Stefpol Cleaning, zlecisz dokładne sprzątanie kuchni i innych pomieszczeń wymagających uwagi profesjonalistów. Dysponujemy doświadczonym personelem, specjalistycznym sprzętem i najlepszymi środkami czystości.